top of page

Oedeemtherapie

Hoe maak ik een afspraak? 

Om een afspraak te maken kunt u contact met ons op nemen door het contactformulier in te vullen of door te bellen naar 026-3891066. Of stuur een e-mail naar info@fysiopunthuissen.nl.

Oedeemtherapie bij Fysiopunt Huissen

Fysiopunt Huissen biedt ook oedeemfysiotherapie aan. Bij de behandeling van lymfoedeem en Lipoedeem zijn meerdere disciplines betrokken.

Bij Fysiopunt Huissen zijn de compressietherapeut en oedeemfysiotherapeut betrokken.
Oedeemtherapie start meestal met manuele lymfedrainage; het lymfesysteem wordt geactiveerd en het vocht wordt naar delen van het lichaam gemasseerd waar het beter afgevoerd kan worden. Vervolgens wordt in dezelfde behandeling gezwachteld of getapet om het bereikte resultaat vast te houden. Een elastische kous kan de zwachtel vervangen zodra het oedeem constant is.

 

Wat doet een oedeemfysiotherapeut bij lymfoedeem?

 

De volgende behandelingen kunnen door een oedeemfysiotherapeut worden uitgevoerd:

  • Manuele lymfedrainage

    • Met een zacht pompende beweging van de handen activeert de oedeemfysiotherapeut het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid van het oedeemgebied. Door de speciale handgrepen die de therapeut toepast, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden. Met oedeemgrepen leidt de oedeemfysiotherapeut het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt.

 

  • Ambulante compressietherapie

    • Na stimulering van de vochtafvoer zwachtelt de oedeemtherapeut de behandelde ledematen. De zwachtels helpen voorkomen dat het vocht terugvloeit naar het gebied dat reeds behandeld is. Door de benen of armen vervolgens te bewegen wordt het bloed door de kuitspieren of armspieren richting het hart gepompt en kan het lymfevocht dankzij de toegenomen bloedcirculatie afgevoerd worden.

 

  • Bewegingstherapie

    • Bewegen heeft een gunstige invloed op de lymfstroom en op het gehele afweersysteem. Bewegen zet de spieren aan het werk, ze werken als een pomp (de spierpomp), deze stimuleert de werking van lymfvaten. De afvoer van lymfvocht wordt hierdoor 5 tot 15 maal zo hoog.

Bij Fysiopunt Huissen kunnen we deze bewegingstherapie aanbieden in onze trainingszaal maar ook in het water. Deze vorm van bewegen in het water wordt Aqua Lymfatische Therapie genoemd.

Aqua Lymfatische therapie:

Aqua Lymfatische Therapie is een oefenprogramma in water. Deze vorm van therapie is speciaal opgezet voor lymfoedeem patiënten met problemen van het lymfestelsel in armen of benen. Door gebruik te maken van het drijfvermogen in water kunnen oefeningen en zelfmassage met minimale kracht makkelijk worden uitgevoerd. Deze methode biedt actieve mogelijkheden van zelfgerichte zorg, die de mate van onafhankelijkheid en het gevoel van eigenwaarde enorm vergroten. Patiënten die deze therapie momenteel bij ons volgen zijn erg positief. Ze ervaren een gevoel van ontspanning, vinden het prettig om gericht te bewegen in water met rustige muziek op de achtergrond en merken dat hun arm- / beenvolume door deze vorm van bewegen afneemt. We werken in kleine groepjes waardoor de patiënten het gevoel ervaren dat er tijd en ruimte is voor een persoonlijke aanpak.

bottom of page